Despre noi


Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate a fost creat de Ministerul Afacerilor Externe pentru a oferi informații consulare cetățenilor români aflați în afara granițelor țării.

Pe fondul creşterii fără precedent a dimensiunii comunității românești din străinătate şi a diversificării problematicii de natură consulară, MAE vine în întâmpinarea cetățenilor români prin crearea acestui sistem, funcțional 24 ore/7 zile, începând cu 5 ianuarie 2015. În acest sens, CCSCRS va funcţiona ca un Call Center şi Mail Center.

Sistemul are la dispoziţia sa o infrastructură modernă de comunicaţie care oferă interconectivitatea dintre Centru şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare.
De asemenea, pe lângă informaţiile consulare care pot fi obţinute prin intermediul Centrului, sistemul oferă o linie specială în caz de urgenţe consulare.

Personalul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate asigură, 24 ore/7 zile, asistență consulară atât în ceea ce privește informarea publicului asupra serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, cât și în cazul producerii unor situații de urgență în care sunt implicați cetățeni români în exteriorul granițelor țării.
Prin intermediul acestui mecanism, Ministerul Afacerilor Externe al României vine în întâmpinarea solicitărilor adresate de către cetățenii români care se află în afara granițelor țării în calitate de turiști, temporar sau având domiciliul în străinătate, pentru a-i sprijini cu informații consulare și pentru a-i asista în cazuri de urgență (accidente, îmbolnăviri, decese, arestări, riscuri de securitate cauzate de acțiuni teroriste, acte furate și pierdute sau alte situații de urgență).
Proiectul se înscrie printre cele mai noi demersuri ale Ministerului Afacerilor Externe, desfășurate în calitate de stat membru al Uniunii Europene și reprezintă o modalitate de modernizare și uniformizare a serviciilor destinate cetățenilor români.
Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate are în vedere interacțiunea continuă cu cetățenii români aflați în afara granițelor, pentru soluționarea cererilor de natură consulară.
În egală măsură, se urmărește înțelegerea de către cetățenii români a drepturilor și obligațiilor pe care aceştia le au într-o țară străină. Prin intermediul acestui serviciu, se dorește creșterea gradului de satisfacție în rândul publicului și oferirea posibilității de a accesa, în timp util, informații cu caracter consular. O atenție deosebită este acordată cetățenilor români aflați în situații de urgență.

Astfel, fiecare cetăţean român care apelează linia de URGENȚĂ a CCSCRS poate intra în convorbire cu operatorul, fără a mai asculta detalii cu privire la serviciile consulare. În funcție de cazul de urgență semnalat, cetățeanului român i se facilitează imediat convorbirea cu oficialii Ambasadei sau Consulatului din zona producerii cazului de urgență.
Solicitările cetățenilor români aflați în situații de urgență sunt preluate și gestionate cu prioritate.


Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate are următoarele obiective:


  • accesul la informații consulare în cel mai scurt timp posibil, atât prin robotul telefonic cât și prin intermediul operatorilor disponibili 24 ore/7 zile;
  • îmbunătățirea serviciilor consulare dedicate cetățenilor români aflați în străinătate;
  • oferirea de informații referitoare la cunoașterea drepturilor și obligațiilor pe care cetățenii români le au în străinătate;

  • transmiterea telefonică și prin e-mail a informațiilor consulare solicitate de către cetățenii români, cu respectarea legislației în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal;
  • oferirea de informații legate de efectuarea serviciilor consulare particularizate pe zone geografice, în funcție de meridian sau comunitate.
  • consultanță consulară imediată prin facilitarea accesului rapid la misiunea diplomatică/oficiul consular de interes, pentru situații de urgență semnalate de cetățenii români sau în vederea soluționării cererilor de natură consulară.

Astfel, Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate este pregătit să răspundă cu profesionalism şi promptitudine tuturor solicitărilor de natură consulară primite din partea cetățenilor români aflați în străinătate.